Yörükler ve Saçıkaralı Aşireti kitabı yayımladı
OSMANİYELİ Araştırmacı, Şair ve Yazar Veli Aba, uzun yıllardır üzerinde çalıştığı "Yörükler ve Saçıkaralı Aşireti" adlı kitabını yayımladı.

OSMANİYELİ Araştırmacı, Şair ve Yazar Veli Aba, uzun yıllardır üzerinde çalıştığı "Yörükler ve Saçıkaralı Aşireti" adlı kitabını yayımladı.
Yazar Veli Aba'nın daha önce ; Mutluluk Yolunda Evlilik ve Aile, Sevmeye Dair, Kurtuluş Tiyatroları, Osmaniye Şairler ve Âşıklar Antolojisi, İçime kar Yağıyor, Bir Köy Hikâyesi Yeşildere ve Osmaniye Manileri gibi yayınlanmış kitapları da bulunuyor.
Alanında bir ilk olan çalışmanın bilimsel çalışmalara kaynak olacak nitelikte arşiv belgelerine dayanılarak ve alan araştırmaları yapılarak hazırlandığını belirten Aba, "Yörükler ve Saçıkaralı Aşireti kitabı Türkiye genelinde ki İl Halk Kütüphaneleri ve Üniversite Kütüphanelerine kısa süre içerisinde dağıtılacaktır." dedi.
Kitabın içeriği hakkında bilgiler veren Aba şöyle dedi: "Anayurdumuz olan Orta Asya’dan Anadolu’ya oradan da Balkanlar üzerinden Avrupa’ya geçen atalarımız hareketli bir hayatı seçmişlerdir. Yerleşik düzene geçilmemesi, yürüyen hareketli bir medeniyet ve kültür anlayışını da beraberinde getirmiştir. Yörük bir yönüyle hareketli bir ekonomi, bir yönüyle de hareketli bir ordu demektir. Konargöçer hayatı yaşayan, hareket halinde olan Türk’e Yörük denir. Günümüzdeki Yörük ise durmayan, üreten, çalışan, gezen, devlet ve milletine hizmet için hareket halinde olan Türk’tür. Bu çalışmada ortaya konmaya çalışılan şey bir ırka, soya sopa dayalı üstünlük iddiası değildir. Konargöçer bir medeniyet ve kültür anlayışında, hareketli bir toplumun hayata tutunması, vatan topraklarının her karışının sahibi olmanın bilinciyle hareket etmesinin serüveni anlatılmaktadır. Araştırmacılar geçmişle gelecek arasında kültür değerlerimizin taşınmasında büyük rol oynarlar. Bu çalışmada uzun bir araştırmanın neticesi ortaya konulmuştur."
Çalışmaya 1997 yılında aşiretlerin büyüklerini bulup, onlardan bilgiler derleyerek, sohbetlerini dinleyerek başladığını belirten Veli Aba, "Bu konuda içlerinde oldukça meraklı olanlarına rastladım. Atalarından dinlediklerini büyük bir dikkat içinde ezberlemişçesine, en ince detaylarına varana kadar hassasiyetle anlattılar. Asıllarının hangi Oğuz boyundan geldiği, Anadolu’ya nereden geldikleri, aşiretlerinin ve obalarının adlarının kökeninin ne olduğu gibi konularda farklı anlatımlar, rivayetlerin olduğunu gördüm. On binleri aşan, büyük bir aşiret olan Saçıkaralılar obalarında; yayla, güzle, kışla olarak konup göçmeleri, coğrafi şartlar açısından imkânsızlaşınca küçük gruplar haline dönüşmüşlerdir. Mahalleler, küçük topluluklar ve hatta aileler olarak parça parça konup göçmeye başlamışlardır. Aşiretin toplu olarak yaşadığı yerlerde bilgi birikimi ve aktarımının daha sıhhatli olduğu, küçük gruplarda ise zaman içinde bilgi kaybının daha fazla olduğu gördüm" diye konuştu.
Veli Aba, çalışmada kendisine yardımcı olan Yrd. Doç. Dr. Yücel Yiğit, çalışmanın tashihini yapan Yrd. Doç. Dr. Ömer Tuğrul Kara, Yılmaz Türk'e minnetlerini sunarken, Uzman Dr. Hasan Gani ve her zaman desteğini gördüğü Makine Mühendisi Ali Saçıkara'ya teşekkür etti.